Doorrijden na aanrijding

Doorrijden na aanrijding, wat nu?

De tegenpartij rijdt door na een aanrijding zonder naam en adres achter te laten? Dan blijkt ook nog dat u het kenteken hebt genoteerd maar het is niet geregistreerd, het vervoersmiddel van de tegenpartij is gestolen of het vervoersmiddel van de tegenpartij is niet verzekerd! Zonder tegenpartij kan u voor de verzekering niemand aansprakelijk stellen en zal u zelf de kosten moeten betalen. Wat moet u doen als u te maken krijgt met doorrijden na een aanrijding? En wat zijn de verzekeringstechnische gevolgen hiervan?

Wat te doen bij doorrijden na aanrijding?

Wat is het eerste dat u kan doen bij het doorrijden na een aanrijding? Merkt u dat de bestuurder gaat doorrijden, probeer dan zo spoedig mogelijk het kenteken te noteren of een foto te maken. Heeft u getuigen om u heen, probeer deze dan ook zo snel mogelijk om een visitekaartje of hun contactgegevens te vragen. Na een ongeluk gaat iedereen al snel weer door. Het is daarom belangrijk om ook getuigen aan te spreken.

De volgende stap is om contact op te nemen met de politie als een omstander of medepassagier dat al niet heeft gedaan. Sluit ook een rechtsbijstandverzekering af als u die nog niet heeft. Uw schade kunt u melden via Witgeld en dan zorgen wij voor verdere afhandeling. Zie voor meer informatie de Rechtsbijstandverzekering van Witgeld.

De dader is doorgereden, het kenteken blijkt niet geregistreerd te zijn, de tegenpartij heeft geen verzekering, wat nu?

Voor dit soort situaties kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds wordt gefinancierd door alle verzekeringsmaatschappijen die in Nederland autoverzekeringen afsluiten. Het Waarborgfonds Motorverkeer is er voor mensen die door een ongeluk met een motorvoertuig schade hebben geleden en met die schade niet terecht kunnen bij een verzekeraar, omdat dat voertuig onbekend of onverzekerd is.

Wanneer kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer?

Als het zeker is dat de veroorzaker aansprakelijk is en u heeft schade opgelopen in Nederland dan komt het Waarborgfonds Motorverkeer in actie.

Voor een vergoeding moet aan één van de volgende vijf basisvoorwaarden zijn voldaan:
1. De dader is doorgereden en u kunt zijn identiteit niet achterhalen.
2. Het motorvoertuig dat de schade heeft veroorzaakt is onverzekerd.
3. Het motorvoertuig dat de schade heeft veroorzaakt, was gestolen en de bestuurder wist dat (als uw auto, motor, bromfiets, etc. gestolen is en daarmee is aan anderen schade toegebracht, vergoeden wij de schade aan uw eigen voertuig niet).
4. Het motorvoertuig dat de schade heeft veroorzaakt was wél verzekerd, maar de verzekeraar is failliet.
5. De veroorzaker is niet verzekerd omdat hij daar principiële bezwaren tegen heeft én u kunt de schade niet of slechts gedeeltelijk met hem regelen.

Indien een van de bovenstaande situaties zich voor heeft gedaan, dan kan u een claim indienen bij het Waarborgfonds. Het maakt hierbij niet uit om wat voor soort schade het gaat. Het kan om materiële schade aan uw auto gaan, maar ook om letselschade. Bij materiële schade, veroorzaakt door een onbekende dader heeft u een eigen risico van € 250.

Waarborgfonds Motorverkeer in het buitenland

Het Nederlands Waarborgfonds vergoedt geen schade opgelopen in het buitenland. Wel heeft bijna elk land binnen de EU een eigen Waarborgfonds. In het buitenland werkt een Waarborgfonds vaak anders dan in Nederland. Zo wordt in de regel parkeerschade niet vergoed.

Zie voor meer informatie:
De website van het Waarborgfond Motorverkeer
http://www.wbf.nl/NL/Paginas/default.aspx