online verzekeringen

Is een bootverzekering verplicht?

Nee, een bootverzekering is wettelijk niet verplicht in Nederland. In tegenstelling tot de verplichte verzekeringsplicht die bij auto’s geldt, is het niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten voor uw boot. Wel besluit een groot gedeelte van de zee- en plasvaarders in ons land dit wel te doen, 80% is wél verzekerd.

Het afsluiten van een bootverzekering is wettelijk dus niet verplicht, echter zijn er wel situaties waar een WA bootverzekering verplicht gesteld kan worden. Veel bootstallingen en jachthavens eisen dat elke boot die bij hun binnenvaart minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering heeft voor zijn of haar boot. Deze verzekering dekt de schade die je eventueel aan andere boten zou kunnen maken. Ook bij deelname aan wedstrijden geldt vaak zo een verzekeringsplicht vanuit de organisatie.

Buitenland

In diverse EU landen geldt wel een verplichte verzekeringsplicht. Mocht u dus een groot zeevaarder zijn en internaal of intercontinentaal varen, dan is het zeer raadzaam uw boot te verzekeren. Bij veel landen aan de Middelandse Zee geldt bijvoorbeeld een verzekeringsplicht. Je verzekering moet je kunnen aantonen met een internationaal verzekeringsbewijs, het is raadzaam voor je reis contact op met je verzekeraar.

Aanvullend verzekeren

Naast een dekking voor het WA gedeelte is het uiteraard ook mogelijk een uitgebreide dekking te kiezen. Bij een WA verzekering wordt alleen de schade vergoedt, mocht uw eigen boot dus beschadigd zijn, dan moet u dit alsnog zelf betalen.

bootverzekering

Voor het dekken van schade aan uw eigen boot is een uitgebreide dekking nodig. Voor al onze dekkingen en voorwaarden kijk op de pagina van onze bootverzekering.

Vragen?

Wilt u een advies op maat over uw situatie? Neem dan contact met ons op via info@witgeld.nl of maak gebruik van de online chat (tijdens kantooruren).