Voorkom dat uw auto wordt gestolen

Nieuwe auto’s zijn geliefd bij dieven, zowel exclusieve auto’s als middenklassers en goedkopere auto’s . Ze zijn handig voor overvallen, ram- en plofkraken of verdwijnen naar het buitenland en worden steeds vaker niet meer teruggevonden. Wat kunt u doen om te voorkomen dat uw auto wordt gestolen en hoe kunt u zich indekken tegen de kosten?

Populaire auto’s om te stelen

De 20 meest populaire auto’s onder de dieven zijn de Mercedes-Benz E, Seat Leon, Volkswagen Golf, Ford Escort, Audi A6, Volkswagen Polo, BMW 5-serie, Honda Civic, Audi A3, Mercedes-Benz-C, Audi A4, BMW 3-serie, Seat Ibiza, Suzuki Alto, Volkswagen Passat, Fiat Punto, Opel Corsa, Ford Fiësta, Opel Astra en de Peugeot 206.

Hoe kunt u zich indekken tegen diefstal?

Bij de WA Plus en WA Allrisk autoverzekering van WitGeld is diefstal, inbraak en joyriding, of poging hiertoe gedekt. U valt dan niet terug in schadevrije jaren.

Hoe kunt u uw auto beveiligen?

Unieke code

Volgens professor Jan van Dijk (emeritus-hoogleraar criminologie aan de universitiet van Tilburg) moet de Europese Commissie de markering van auto’s met unieke codes zo spoedig mogelijk verplicht stellen. Volgens hem leid deze maatregel tot een halvering van het aantal voertuigdiefstallen en kan het al bereikt worden met een investering van € 15,- per auto.

GPS tracker

Met een GPS Tracker voor uw auto kunt u de locatie van u auto bepalen. GPS (Global Positioning System) bestaat uit een netwerk van satellieten en ontvangers om de exacte locatie van objecten en mensen op aarde te bepalen. Door de daling van de kosten van een GPS tracker is het gebruik flink toegenomen.

Auto alarmsysteem in klasse’s

Voor sommige autotypes (bv. cabrio's en duurdere auto's) stelt de verzekeraar een bepaalde alarmklasse verplicht. Bovendien zijn er verzekeraars die een korting geven op de verzekeringspremie als er een bepaalde alarmklasse is ingebouwd.

Aan de hand van onderstaande beschrijving ziet u snel welke alarmklasse u heeft of kunt kiezen. Het aanbod van beveiligingssystemen voor uw auto is zeer uiteenlopend. Wie echter voor een TNO-SCM goedgekeurd systeem kiest en deze laat installeren door een SCM-erkend inbouwbedrijf, heeft de garantie dat hij of zij een kwalitatief goed beveiligingssysteem heeft. Auto alarmen zijn vaak inclusief inbouw en SCM certificaat

Alarm Klasse 1 – De automatisch inschakelende dubbele startonderbreker

De meest eenvoudige beveiliging op uw auto. Met dit systeem wordt er een dubbele startonderbreker gemonteerd. De brandstoftoevoer wordt onderbroken en de auto wordt elektronisch onderbroken. Dit geheel wordt automatisch geactiveerd na het verlaten van de auto. Eventuele opties zijn een aansturing van de knipperlichten centrale deurvergrendeling. Let op : deze beveiliging is alleen anti-diefstal, dus geen alarmsysteem!

Alarm Klasse 2 - Het alarmsysteem met sirene

Dit is het meest gangbare systeem in omloop. Een perfecte beveiliging van uw auto. Standaard aanwezig op het systeem is uiteraard de dubbele startonderbreker zoals boven beschreven bij klasse 1. Tevens is er een complete omtrekbeveiliging aanwezig : deuren, motorkap en achterklep zijn beveiligd.

Alarm Klasse 3 - Het alarmsysteem met sirene en hellingshoekdetector

Een klasse 3 alarmsysteem is exact hetzelfde als een klasse 2 systeem, maar met de toevoeging van 1 unit : de hellingshoek detector. Als u kiest voor zo'n uitbreiding reageert het alarm op het veranderen van het hellingsniveau waarop de auto wordt weggezet. Praktisch gezegd : u beschermd uw kostbare sportvelgen en uw auto op zich extra tegen diefstal. Op het moment dat de auto van helling veranderd door een ongewenste oorzaak dan zal deze module ervoor zorgen dat het alarm afgaat.

Alarm Klasse 4 en 5 - Voertuigvolgsystemen

Met deze systemen is het mogelijk om een gestolen voertuig na de diefstal te traceren. Een klasse 4 of 5 systeem is altijd een combinatie van een klasse 1,2 of 3 systeem en een voertuigvolgsysteem. Het verschil tussen klasse 4 en 5 is dat bij een klasse 5 systeem het voertuigvolgsysteem wordt geactiveerd als het alarm afgaat. Bij een klasse 4 systeem is dat niet het geval. Het voertuigvolgsysteem wordt bij klasse 4 systemen geactiveerd door een bewegingsensor of na een diefstalmelding van de eigenaar. Dit resulteert in een klassenindeling. Het voertuigvolgsysteem heeft als doel uw auto snel en efficiënt te lokaliseren bij diefstal in heel Europa. Dit gebeurt met behulp van GPS positiebepaling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *