Bonus malus wat is dat?

In onderstaand artikel vindt u antwoord op de volgende vragen over Bonus Malus:

• Wat betekent bonus en wat betekent malus?
• Hoe werkt het bonus malus systeem?
• Wanneer kan ik het beste wel en wanneer niet een schade claimen?
• Wat biedt de bonus malus ladder van Witgeld?

Bonus Malus

De term bonus malus komt uit het Latijn. Bonus betekent goed en malus slecht. Een bonus-malus vormt het hart van een autoverzekering. Vroeger was dit bekend als het no-claimsysteem. Een term die veel mensen nog steeds gebruiken is de no-claimkorting. In 1982 is deze term vervangen door de bonus malus ladder en gaat het over de bonus malus korting. De bonus malus ladder bestaat uit treden, meestal 15 tot 20. Aan elke trede is een bepaalde korting, toeslag of premie gekoppeld. De ladder begint meestal bij 25% en eindigt bij 75% of 80% korting. Witgeld heeft zelfs een bonus malus korting van 85%!

Hoe werkt het bonus-malussysteem

De bonus situatie
Zolang u geen schade rijdt als eigenaar van een auto bouwt u schadevrije jaren op. Elk schadevrij jaar klimt u een trede omhoog op de bonus malus ladder. U wordt dus beloond door uw autoverzekering. U profiteert van een bonus (no-claimkorting).

De malus situatie
Als u wel schade rijdt  en u claimt deze schade op uw autoverzekering, dan daalt u op de bonus malus ladder. U daalt hierdoor vaak meerdere treden, waardoor uw no-claim korting lager wordt en u een hogere premie gaat betalen.

Op welke trede stap ik in bij een autoverzekeraar?

De verzekeraar bepaalt op welke trede de verzekerde wordt ingeschaald. De verzekeraar zal doorgaans een standaard-trede hebben waarop iemand wordt ingeschaald. Afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, aantal kilometers per jaar, woonplaats en beroep kunnen er een aantal extra treden toegekend worden. Het eventuele bij een eerdere verzekeraar opgebouwde aantal schadevrije jaren wordt daarbij opgeteld.

De bonus malus ladder van Witgeld

Toelichting op de bonus malus ladder van Witgeld: Als u bijvoorbeeld bent ingeschaald op trede 6 dan levert u dit een korting van 50% op. Als u nog 1 jaar meer schadevrij rijdt dan komt u op trede 7 en ontvangt u 55% korting. Wanneer u echter schade claimt, valt u terug naar trede 2 en krijgt u nog maar 20% korting. Claimt u 2 schades in 1 jaar? Dan valt u zelfs terug naar trede 1. U krijgt nu geen korting meer.

Welke schades zijn van invloed op de bonus malus ladder?

In principe is elke schade die ten laste van de verzekering komt van invloed op de bonus-maluskorting. Voor zover mogelijk zal de verzekeraar een schade trachten te verhalen op een aansprakelijke wederpartij. Wanneer dit verhaal slaagt dan komt de schade niet ten laste van de verzekering en wordt de bonus-maluskorting niet aangepast. Daarnaast is het gebruikelijk dat de verzekerde een vergoede schade later voor eigen rekening kan nemen waardoor er eveneens geen gevolgen voor de premie zijn. Bij de meeste verzekeraars zijn alle schades die onder de beperkt-casco dekking vallen, zoals schade door diefstal, inbraak, ruitbreuk, hagel, storm en (wilde) dieren, niet van invloed op de bonus-maluskorting.

Als ik een kleine schade heb zal ik hem dan claimen of kan ik hem beter zelf betalen?

Denk goed na voordat u een schade claimt bij uw autoverzekering, het is namelijk niet altijd lonend om dit te doen.  Door 1 schade te claimen kunt u bij sommige verzekeraars maar liefst 6 tot 10 treden dalen.  Als u 6 treden zakt op de bonus malus ladder dan raakt u ook 6 schadevrije jaren kwijt en wordt u premie hoger. Het maakt voor uw verzekeraar niets uit of de schade klein of groot is, de terugval in de bonus malusladder is hetzelfde. Het kan dus slim zijn om een kleine schade zelf te betalen en niet te claimen bij uw verzekeraar. Dan voorkomt u een terugval in de bonus malusladder en daarmee een premieverhoging.

Een schade claimen zonder gevolgen voor mijn bonus malus korting

Er zijn schades die u wél kunt claimen zonder gevolgen voor uw positie op de Bonus/Malus-ladder. Dit zijn schades die buiten uw schuld ontstaan of die door een andere (aanvullende) verzekering zijn gedekt.

Een bonus malus ladder verschilt per autoverzekeraar

Iedere autoverzekeraar heeft z’n eigen bonus malus-ladder. Hoe de bonus malus ladder is opgesteld, bepaalt deels de kwaliteit van de autoverzekering. Hoe gunstig een autoverzekering voor u is, hangt dus niet alleen af van de basispremie, maar ook van de bonus malus ladder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *