Autoverzekering – rode auto kost meer om te verzekeren, mythe of niet?

 

Vindt een verzekeringsmaatschappij het belangrijk welke kleur auto ik heb?

Mensen hebben lang geloofd dat rode auto's meer kosten, maar in de realiteit maakt het verzekeringsmaatschappijen niet uit of je auto paars, groen of rood is. Verzekeraars denken niet eens na over de kleur van je auto en onze overheid ook niet.

Waar kijkt een autoverzekering naar?

We kijken naar gedrag, niet naar het uiterlijk, we profileren geen mensen en ook geen auto’s. Witgeld vindt het wel relevant welk type voertuig je rijdt; waaronder het merk, model, nieuw waarde, grootte en jaar van je motor. Is de auto populair bij dieven? Is het duurder om te repareren? Heeft de auto een goed veiligheids-record?

Andere factoren die verder gaan in het bepalen van jouw premie zijn: hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt, wanneer je rijdt, waar je rijdt en of je eerder ongevallen hebt gehad en hoeveel schadevrije jaren je hebt. Verzekeraars zeggen dat hun gegevens beschrijven dat mensen met een schadevrije geschiedenis minder kans tonen om een claim in te dienen.

Bestuurders rode auto's vaak agressiever

Als je denkt dat eigenaren van rode auto’s agressiever rijden en meer bekeuringen krijgen, zou dat logisch zijn. Maar er is geen data beschikbaar om dit hard te maken.

Er lijkt wel een correlatie te zijn tussen het model van het voertuig en de kans op een bekeuring. Een recente studie van Quality Planning (een gevestigd analytics bedrijf in San Francisco, die met autoverzekeraars werkt) vindt dat bestuurders van flitsende auto's vaak agressiever zijn en dus een groter risico vormen. Op basis van deze studie hebben bestuurders van de Mercedes-Benz SL-Klasse cabriolet vier keer meer kans om te worden aangehouden voor een verkeersovertreding dan de gemiddelde bestuurder.

Wat is onze conclusie?

Een verzekeraar kijkt niet naar de kleur van je auto. De mythe is bij deze ontkracht, rode auto's zijn niet duurder om te verzekeren!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *